Z denníka teroristu

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pod lampou

Platiť či neplatiť(školné)? To je otázka

Minulý týždeň na verejnoprávnej televízii bola odvysielaná diskusná relácia Pod lampou. Bola o Vysokých školách na Slovensku a v zahraničí. Diskusia bola veľmi bohatá. Diskutujúci boli priamo zainteresovaný do tejto témy, ktorými boli traja absolventi, z toho jeden bol absolvent zahraničnej vysokej školy, a jeden čerstvo diplomujúci študent. V diskusii padali také argumenty,že si našli veľkú odozvu u mailujúcich divákov. Ten kto nevidel môže ľutovať.

Ale poďme rovno k jadru veci. Hlavnou témou bola kvalita našich a zahraničných vysokých škôl, a či sa kvalita zvýši po zavedení školného na VŠ. Je to dosť diskutabilné, či sa kvalita dostaví po tom čo sa zavedie školné. Keby som to bral očami ekonóma, tak by som argumentoval asi takto. "V trhovom hospodárstve sa stretáva kupujúci(študent) a predávajúci(VŠ). Predávajúci ponúka produkt(diplom) na voľnom trhu prístupný pre každého v určitej kvalite za k nej prislúchajúcu cenu. Samozrejme kupujúci má slobodné právo sa rozhodnúť pri kúpe produktu." Z tohoto hľadiska vyplýva, že štát nám chce predať diplom, ktorý je kvalitný asi ako čínske hodinky za cenu vyše desať tisíc na semester. Štefan Hríb-redaktor relácie Pod lampou

Racionálne správajúci sa študent by nevolil takúto variantu. Ale na Slovensku je aj toto možné.


Univerzitka | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014